Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback)

5 (193 ocen)

Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Są smaczne, kruche i chrupiące, a przy tym ładnie sie prezentują.

Składniki:

  • 15- 18 ziemniaków
    Pół szklanki oliwy
    1-2 łyżeczki rozmarynu
    4-5 ząbków czosnku
    Pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Przystawki

Zapiekane ziemniaki (ziemniaki hasselback) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmujemy po jednym i kroimy je w cienkie paski, ale nie do końca, tak, aby ziemniak trzymał się razem.
    (potrzebny jest ostry nóż i duża łyżka, na której umieszczamy ziemniaki, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca
  • Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) 2. Oliwę łączymy z rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki układamy na blasze i przy użyciu silikonowego pędzla smarujemy je oliwą.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na 30 minut, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 180°C.
    Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować