Żeberka wieprzowe duszone w sosie pieczarkowym

4.09 (23 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tak wykonanych żeberek nie sprawia trudności , a radość ogromna gdy podane z ziemniakami czy kaszą znikają w locie :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g surowych żeberek wieprzowych - pasek
    500 g pieczarek
    2 spore cebule
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 listki laurowe
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody zimnej
    1 litr gorącej wody
    6 łyżek śmietany - u mnie 15% ukwaszona
    4 łyżki oleju
    3 łyżki klarowanego masła
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

4.09 (23 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka wieprzowe duszone w sosie pieczarkowym 1. Żeberka kroję na porcje tak aby każda miała kostkę , osypuję przyprawą do mięs , nacieram , obsmażam z każdej strony na słoto , dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę , czosnek , chwilę podsmażam , dodaję listki laurowe , zalewam gorącą wodą , duszę około godziny - do miękkości mięsa .
  • Żeberka wieprzowe duszone w sosie pieczarkowym 2. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki , lekko solę , doprawiam pieprzem , dodaję do mięsa , mieszam , chwilę duszę , zaprawiam mąką zmieszaną z zimną wodą , śmietaną , mieszam , doprowadzam do zagotowania , doprawiam , czubrycą , solą i czarnym pieprzem .
  • 3. Żeberka podaję osypane zieleniną :)

Porady

Tak przygotowane żeberka podaję w towarzystwie ziemniaków z wody lub kaszy gryczanej z dodatkiem kiszonego ogórka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Pieczarki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować