Duszone żeberka w sosie

5 (151 ocen)

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z sałatką z kapusty lub korniszonami.

  • 25 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka 90 dag
    ziemniaki 10 szt.
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    liście laurowe 3 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    sałatka z kapusty i papryk lub korniszony
    mąka pszenna do zagęszczenia sosu
    śmietana 30% 2 łyżki do zabielenia sosu

    Marynata:

    musztarda 1 łyżka
    sól 1 łyżeczka
    pieprz kolorowy 1 łyżeczka
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki przeciśnięty
    wegeta nature 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Duszone żeberka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy. Do suchych składników dodajemy musztardę, mieszamy i nacieramy pokrojone w kawałki żeberka. Natarte żeberka wkładamy do pojemnika, zakrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Podsmażone żeberka wkładamy do gotującego się bulionu i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Bulion doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną robiąc sos. Gotowe żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami, sałatką z kapusty i papryk lub korniszonami.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować