zapiekanka gołąbkowa

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobra zapiekanka z kapusty, ryżu i mielonego mięsa. W smaku przypomina gołąbki a dużo mniej przy niej roboty niż w tradycyjnych gołąbkach. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    0,5 kg mielonego mięsa
    mała kapusta
    passata pomidorowa
    przyprawy do mięsa mielonego
    można dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka gołąbkowa 1. Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
    Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową passaty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy passatą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować