Bardzo dobra zapiekanka z kapusty, ryżu i mielonego mięsa. W smaku przypomina gołąbki a dużo mniej przy niej roboty niż w tradycyjnych gołąbkach. Polecam!
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 woreczki ryżu
0,5 kg mielonego mięsa
mała kapusta
passata pomidorowa
przyprawy do mięsa mielonego
można dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne
Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową passaty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy passatą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st. Smacznego!
Komentarze