zapiekanka gołąbkowa

4.5 (145 ocen)

Nie masz czasu na zrobienie tradycyjnych gołąbków? Zrób zapiekankę ! Robi się ją szybko i smakuje tak samo jak gołąbki tradycyjne

Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska
    1 kg mięsa mielonego
    2 torebki ryżu
    1 jajko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    papryka słodka mielona
    3 cebule

    Sos pomidorowy:
    ok 1 litra wody
    koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz,
    mąką
    bazylia suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Zapiekanki Sos pomidorowy

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować w osolonej wodzie o 5 min krócej niż w instrukcji na opakowaniu
  • 2. Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do garnka zalać wodą delikatnie posolić i gotwać do miękkości. Odcedzić
  • 3. cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do przyrumienienia
  • image-1tjmys1 4. Do mięsa dodać ryż, jajko, cebulę i przyprawy.
  • image-22cb09a 5. Wymieszać
  • image-14x0w63 6. Do naczynia żaroodpornego wyłóż 1/2 kapusty
  • image-0n07jue 7. Na kapustę wyłóż mięso
  • image-0bo5q65 8. I pozostałą kapustę
  • image-03jmv05 9. Piec w 180 stopniach ( góra-dół) około godziny
  • 10. Sos:
    Do gotującej się wody ok 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, Do 1/2 szkl zimnej wody dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy by nie było grudek i wlewamy do sosu. Mieszamy gotujemy ok 5 min
  • image-07gwcx9 11. zapiekankę wykładamy na talerz i polewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować