Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotować w osolonej wodzie o 5 min krócej niż w instrukcji na opakowaniu
2.Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do garnka zalać wodą delikatnie posolić i gotwać do miękkości. Odcedzić
3.cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do przyrumienienia
4.Do mięsa dodać ryż, jajko, cebulę i przyprawy.
5.Wymieszać
6.Do naczynia żaroodpornego wyłóż 1/2 kapusty
7.Na kapustę wyłóż mięso
8.I pozostałą kapustę
9.Piec w 180 stopniach ( góra-dół) około godziny
10.Sos:
Do gotującej się wody ok 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, Do 1/2 szkl zimnej wody dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy by nie było grudek i wlewamy do sosu. Mieszamy gotujemy ok 5 min
11.zapiekankę wykładamy na talerz i polewamy sosem
Komentarze