Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale składniki układamy w formie lazagnii. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 główka, mała białej kapusty
200 g ryżu
500 g mięsa mielonego
1 cebula
Natka pietruszki
Olej
sól, pieprz
sos pomidorowy
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml bulionu drobiowego
1 cebula
olej
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru
Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju.
Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut. Przełożyć na sito, ostudzić.
W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Drugą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Wlać bulion oraz pomidory z puszki. Całość zamieszać, zagotować, doprawić do smaku.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu, i połowę sosu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa, znów kapustę i na górze rozprowadzić sos, przykryć.
Zapiekankę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 90 min. Po wyciągnięciu z pieca odczekać z 20minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje.
Komentarze