Zapiekanka gołąbkowa

4.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale składniki układamy w formie lazagnii. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka, mała białej kapusty
    200 g ryżu
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    Natka pietruszki
    Olej
    sól, pieprz

    sos pomidorowy
    1 puszka pomidorów krojonych
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    200 ml bulionu drobiowego
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju.
    Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut. Przełożyć na sito, ostudzić.
    W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
    Drugą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Wlać bulion oraz pomidory z puszki. Całość zamieszać, zagotować, doprawić do smaku.

    Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu, i połowę sosu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa, znów kapustę i na górze rozprowadzić sos, przykryć.

    Zapiekankę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 90 min. Po wyciągnięciu z pieca odczekać z 20minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować