Zapiekanka z kapusty ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego- do miękkości. W szybkowarze 8 minut. Po tym czasie odcedzić i odcisnąć.
W między czasie ugotować ryż i kaszę wg przepisu podanego na opakowaniu.
2.2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. W misce wymieszać mięso, ryż, kaszę i podsmażoną cebulę. Dodać jajko oraz połowę posiekanej pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Ketchup wymieszać z przecierem, doprawić pieprzem, papryką.
3.3. Naczynie żaroodporne lekko posmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć połowę porcji kapusty i posypać pozostałą natką. Na kapustę nałożyć mięsny farsz. A następnie resztę kapusty. Wierzch posmarować sosem.
4.4. Piec zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40-45 minut. Ostatnie 5 minut bez przykrycia. Smacznego:)
Komentarze