Zapiekanka z kapusty ala gołąbki

4.98 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybsza wersja tradycyjnych gołąbków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    sól, ziele angielskie, liść laurowy
    ok 500 g mielonego mięsa
    2 woreczki ryżu
    1 woreczek kaszy np pęczak
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    majeranek, sól, pieprz, papryka
    1 jajko
    olej
    2 łyżki ketchupy
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Zapiekanki

Zapiekanka z kapusty ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego- do miękkości. W szybkowarze 8 minut. Po tym czasie odcedzić i odcisnąć.
    W między czasie ugotować ryż i kaszę wg przepisu podanego na opakowaniu.
  • 2. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. W misce wymieszać mięso, ryż, kaszę i podsmażoną cebulę. Dodać jajko oraz połowę posiekanej pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
    Ketchup wymieszać z przecierem, doprawić pieprzem, papryką.
  • 3. 3. Naczynie żaroodporne lekko posmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć połowę porcji kapusty i posypać pozostałą natką. Na kapustę nałożyć mięsny farsz. A następnie resztę kapusty. Wierzch posmarować sosem.
  • 4. 4. Piec zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40-45 minut. Ostatnie 5 minut bez przykrycia. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować