Zapiekanka gołąbkowa

  • wyświetlono: 2566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach. Smakuje naprawdę świetnie. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne.

Ola1984
  • 80min

Składniki

1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
300 g pieczarek
200 g ryżu (u mnie basmati)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Sos:
500 g przecieru pomidorowego
200 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
1 ząbek czosnku
cukier (do smaku)
Dodatkowo:
150 g startego, żółtego sera np. gouda

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka gołąbkowa

  • 1. Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać.
  • 2. Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięsoZapiekankapieczarkisertania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakapustamięso mielonewarzywacebulaDrugie danieser żółtygołąbkidla dzieciobiadsossos pomidorowykapusta białamięsaZapiekankiPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekanka

Przepis jest prosty, a potrawa...

Zapiekanka gyros

Dodane przez: joanna30

Zapiekanka gyros

Szybki sposób na pyszny obiad....

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA

Dodane przez: kasiunia860

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA

Makaronowa lekko ostra zapiekanka...

Zapiekanka gyros

Dodane przez: pao77

Zapiekanka gyros

Zapiekanka składa się z kilku warstw,...

Zapiekanka gyros z ryżem

Dodane przez: kasik1p3

Zapiekanka gyros z ryżem

Zapiekanka, która w momencie u...

zapiekanka gyros

Dodane przez: 30Kasia30

Zapiekanka gyros

zapiekanka z kurczakiem w przyprawie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE