Biała papryka z mięsem mielonym i ryżem

4.38 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne lekkostrawne danie obiadowe.Biała papryka jest aksamitna w smaku i świetnie nadaje się do faszerowania, gdyż podkreśla smak nadzienia.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 4 białe papryki
    – 350 g mięsa mielonego
    – 2 cebulki dymki
    – 4 plastry sera gouda
    – 150 g ryżu
    – 1 pomidor
    – natka pietruszki
    – pół łyżeczki słodkiej papryki
    – sól
    – pieprz
    - 2 szklanki soku pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Biała papryka z mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku gotujemy ryż w osolonej wodzie.Następnie kroimy cebulkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i dusimy kilka minut aż zbrązowieje. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy drobno i dodajemy do mięsa. Dusimy.
    Ryż płuczemy zimną wodą ,czekamy aż lekko wystygnie a następnie mieszamy z mięsem. Dodajemy część posiekanej natki pietruszki.
    Białe papryki myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy środki ,a następnie faszerujemy mięsem z ryżem.Papryki układamy w blaszce, zalewamy sokiem pomidorowym, posolonym i popieprzonym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok godzinę pod przykryciem.Przed końcem pieczenia kładziemy po plastrze sera.Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować