Zapiekane naleśniki z budyniem morelowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Naleśniki z budyniem z morelami i zapiekane ze śmietaną i migdałami. Uwielbiam morele,a budyń z nimi to coś obłędnego. Z mojej porcji wyszło sześć sztuk. Robię cienkie bo takie lubię. Po zapieczeniu są jeszcze bardziej chrupiące. Polecam dodać do ciasta masło bo są lepsze wtedy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na naleśniki:

    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 szczypta soli
    125 ml jogurtu greckiego
    50 ml wody gazowanej
    125 ml mleka
    50 g masła

    budyń morelowy:

    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru trzcinowego
    300 ml mleka
    500 g moreli

    pozostałe:

    3 łyżki migdałów uprażonych
    200 ml śmietany 18 % gęstej
    1 łyżka cukru waniliowego
    mięta świeża
    kawałek masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki z budyniem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:

    Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki bez masła. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta i mieszam. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.

    Budyń morelowy:

    Morele kroję w kostkę, przekładam na patelnię, dodaję cukier trzcinowy i chwile podsmażam aż będą lekko miękkie. Połowę odkładam, a połowę miksuję blenderem.
    Do garnka wlewam mleko. W 50 ml rozpuszczam budyń. Resztę mleka zagotowuję, wlewam budyń i gotuję na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Do gorącego dodaję gorące pure morelowe i mieszam.
    Naleśniki smaruję budyniem składam na pół, układam łyżkę moreli podsmażonych i składam znowu na pół. Układam w naczyniu posmarowanym masłem, posypuję migdałami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 15 minut.
    Śmietanę mieszam z cukrem, wykładam na naleśniki i wstawiam jeszcze na pięć minut do piekarnika. Podaję ze świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Migdały Morele Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować