Naleśniki zapiekane pod budyniem

4.48 (195 ocen)

  • 60 min

Naleśniki podane w troszkę inny sposób, a smakują rewelacyjnie. Bardzo ładnie się kroją na porcje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki

    250 g mąki
    250 g wody gazowanej
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    3 łyżki cukru

    olej do smażenia

    Dodatkowo
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    syrop klonowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Zapiekanki

Naleśniki zapiekane pod budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
    Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
    Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
    Smażyć z dwóch stron.

    Budyń zagotować z mlekiem.

    Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania ściśle obok siebie. Można układać nawet dwie warstwy naleśników.
    Pozostałym budyniem zalać naleśniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż budyń się zetnie i zarumieni.
    Przed podaniem można polać syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować