ZAKWAS NA BARSZCZ

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wigilijny barszcz najlepiej smakuje przygotowany na zakwasie. A ten bez problemu przygotujesz w kilka chwil we własnym domu

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg buraków
    10 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    6 ząbków czosnku
    1,5 l wody. przegotowanej
    1.5 łyżki soli kamiennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakwas na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Następnie ułóż w naczyniu szklanym lub kamionkowym. Dorzuć przyprawy, obrane ząbki czosnku, zalej wodą z rozpuszczoną solą. Naczynie odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce, przykryte gazą. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy, można go przelać do butelek, przechowywać dwa tygodnie w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować