Domowy zakwas na barszcz

5 (167 ocen)

Domowy zakwas na prawdziwy, świąteczny barszcz. Intensywnie czerwony i buraczany. Znakomity do picia, jak i do przygotowania barszczu.

Składniki:

  • buraki czerwone ( ok 1-1,5 kg w zależności od naczynia)
    ciepła woda
    kromka chleba razowego
    na 1 l wody: 1 łyżeczka soli kamiennej, 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Domowy zakwas na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, umyte i pokrojone buraki wkładamy do słoja lub glinianego garnka. Zalewamy je przegotowaną wodą - tak, by je przykryła. Dodajemy obrane ząbki czosnku i sól. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Raz dziennie zakwas można przemieszać. Po tym czasie usuwamy chleb i przecedzamy zakwas. Zlewamy do butelek/słoików i wstawiamy do lodówki. Można go przechowywać nawet kilka tygodni.
    Zakwas można pić codziennie ( wzmacnia odporność, oczyszcza, działa przeciw anemicznie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas Buraki Kiszone buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować