Zając wielkanocny - mazurek kajmakowy

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mazurek w formie wielkanocnego zająca swoim wyglądem nawiązuje do świąt. Domowy mazurek każdego roku może mieć inny wymyślony przez nas smak. Do mazurka możemy użyć gotowej masy kajmakowej ze sklepu lub przygotować ją samodzielnie ze skondensowanego mleka w puszce.

zdjecie-01
  • 16 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

200 g masła
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
3 żółtka ugotowane na twardo
1 jajko
2 łyżki mąki migdałowej
400 g masy kajmakowej
kawałek nerkowca
pisak spożywczy

Sposób przygotowania przepisu:

Zając wielkanocny - mazurek kajmakowy

  • 1. Przeciskamy przez sito żółtka ugotowane na twardo.

    Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, dodajemy jajko, żółtka i łączymy przy użyciu noża. Dodajemy masło, kroimy je na kawałki. Wszystko zagniatamy do momentu dokładnego połączenia składników.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

    W czasie, w którym ciasto chłodzi się w lodówce, otwieramy puszkę z masą kajmakową i podgrzewamy.

    Ciasto na mazurek wałkujemy. Ostrzem noża zarysowujemy na nim kształt zająca, a następnie wycinamy go nożem. Z odciętego ciasta zwijamy wąskie rulony i oklejamy je wokół brzegów wyciętego ciasta. Z trzech małych kawałków ciasta doklejamy oczy i nos.

    Na cieście rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową pomijając uwypuklone miejsca. Wykałaczką znaczamy wąsy, pisakiem spożywczym rysujemy plamki na oczach, a z nerkowca robimy uśmiech.

Porady

Aby samemu przygotować masę puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku, zalewamy ją wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 3 godziny. Puszkę otwieramy, kiedy całkowicie ostygnie.

Niezależnie od tego z jakiej masy kajmakowej skorzystamy, puszkę z masą kajmakową umieszczamy w garnku z gorącą wodą i lekko podgrzewamy. Podgrzana masa kajmakowa będzie rzadsza i będzie można równomiernie rozprowadzić ją na cieście.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomigdałyświętadla dziecimasakrucheimprezakajmakmigdałowezajączekwielkanocnyzającmazurekkajmakowa

Komentarze

Podobne przepisy

Makowo- kajmakowy mazurek

Dodane przez: Jaga85

Makowo- kajmakowy mazurek

Jeśli u kogoś w domu nie było do...

Mazurek serowo kajmakowy na herbatnikach

Dodane przez: bienpyt

Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach

Mazurek inaczej, taki trochę inny,...

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Dodane przez: joanna30

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Przepis znalazłam na blogu "Mała...

Mazurek

Dodane przez: lubieplacki

Mazurek Wielkanocny

Co roku przygotowujemy mazurki...

Mini mazurki kajmakowe

Dodane przez: ewaeu

Mini mazurki kajmakowe

Takie małe ciasta mogą być doskonałym...

Mazurek zcekoladowy  z kajmakiem i mieszanką studencką

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Przepyszny mazurek z mąki pełnoziarnistej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE