Mazurek kajmakowy

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiony na kruchym cieście z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) Szybki i łatwy do zrobienia :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka,

    mąka krupczatka 1 szklanka,

    cukier 1/4 szklanki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    jajko 1 szt,

    masło 150 g,

    śmietana 1 łyżka,

    skórka starta z połowy cytryny,


    dodatkowo:

    masa kajmakowa 3/4 puszki,

    orzechy włoskie 1 garść,

    migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Kajmak

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przekładamy ciasto do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

    Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich upodobań. Możemy użyć migdałów, rodzynek, żurawiny oraz innego rodzaju orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować