Wielkanocny mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto: mąki wsypujemy do miski i wkładamy pozostałe składniki. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na placki wielkości dużej blachy (ok. 24x37 cm)
2.2. Pianka: białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukry.
3.3. Placki smarujemy pianką. Pieczemy na złoty kolor(po około 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4.Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodając masę królową. Wsypujemy płatki migdałów(garść odkładamy do dekoracji), dokładnie mieszamy.
5.Placki smarujemy masą, nakładamy jeden na drugi. Czekoladę roztapiamy, robimy napis. Dekorujemy żurawiną,płatkami migdałów i kandyzowaną skórką.
Komentarze