Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny Mazurek dla zabieganych.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto.: po 2 szklanki. mąki pszennej i krupczatki, kostka margaryny, 5 żółtek, 2 łyżki proszku do pieczenia, ok. 4 łyżek śmietany;
    Pianka: 5 białek, 3/4 szkl. cukru,2 cukry waniliowe;
    Masa kajmakowa: puszka masy krówkowej,10 dag płatków migdałów,kostka margaryny;
    Oraz: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszoną żurawina,1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Wielkanocny mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto: mąki wsypujemy do miski i wkładamy pozostałe składniki. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na placki wielkości dużej blachy (ok. 24x37 cm)
  • 2. 2. Pianka: białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukry.
  • 3. 3. Placki smarujemy pianką. Pieczemy na złoty kolor(po około 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 4. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodając masę królową. Wsypujemy płatki migdałów(garść odkładamy do dekoracji), dokładnie mieszamy.
  • 5. Placki smarujemy masą, nakładamy jeden na drugi. Czekoladę roztapiamy, robimy napis. Dekorujemy żurawiną,płatkami migdałów i kandyzowaną skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować