Mazurek kajmakowy- jajko

  • wyświetlono: 101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki. Od kiedy pamiętam w moim domu rodzinnym podczas świąt mazurek zawsze obok wielkanocnej babki, sernika, makowca i pełnego bakalii keksa był i nadal jest obowiązkowym ciastem. Taki mazurek to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też wielkanocna ozdoba stołu. Przygotowanie mazurka nie jest trudne. Tego zrobiłam z gotowej masy kajmakowej, więc po upieczeniu bardzo prostego ciasta wystarczyło je jedynie pokryć ciepłym kajmakiem i udekorować.

zdjecie-01
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

• ciasto
200 mąki
1/2 kostki masła
1 surowe żółtko
2 przetarte żółtka ugotowane na twardo
2 łyżki cukru
szczypta soli
• dodatkowo
masa kajmakowa (krówkowa)
płatki migdałów, tarta gorzka czekolada, wiórki kokosowe, złote perełki, rodzynki, itp.

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek kajmakowy- jajko

  • 1. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.

    Po wyjęciu wałkujemy nadając ciastu owalny kształt kilka centymetrów większy od planowanego. Najlepiej jest to robić od razu na papierze do pieczenia, bo przy przenoszeniu ciasto mogłoby zmienić kształt i się zniszczyć.
    Nie ma znaczenia, że boki ciasta są poszarpane i nierówne, ponieważ zostaną odcięte. Na cieście ostrym nożem wyznaczamy kształt w formie jajka i odcinamy niepotrzebną część ciasta. Z odciętego ciasta robimy wąski wałeczek i oklejamy nim brzegi. Ciasto jest dość lepkie, więc dobrze się skleja.

    Mazurka nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C przez 20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na kratce do ostygnięcia.

    Masę kajmakową mieszamy w kubeczku umieszczonym we wrzącej wodzie. Po podgrzaniu równomiernie rozprowadzamy ją na cieście.

    Mazurek z lepkim kajmakiem zdobimy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki.

Porady

Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie.
Wielkość mazurka 15 cm x 20 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserjajkoWielkanocbakalieświętakruchekajmakświeconkamazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek pomarańczowo - kajmakowy

Dodane przez: kada

Mazurek pomarańczowo - kajmakowy

Cudownie kruchy, łączy w sobie...

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

Dodane przez: jagusia22112

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

Idealny Mazurek dla zabieganych.

Mini mazurki kajmakowe

Dodane przez: ewaeu

Mini mazurki kajmakowe

Takie małe ciasta mogą być doskonałym...

Mazurek orzechowo- kajmakowy

Dodane przez: rzelkazag

Mazurek orzechowo- kajmakowy

Po raz pierwszy wykonałam mazurka...

MAZUREK  MLECZNO - KAJMAKOWY

Dodane przez: Mariola123

MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY

Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej...

mazurek

Dodane przez: bieniaszka

Mazurek porzeczkowo-kajmakowy

Doskonały wypiek na wielkanocny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE