Mini mazurki kajmakowe

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Takie małe ciasta mogą być doskonałym prezentem .

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • •300 g mąki pszennej
    •200 g masła
    •100 g cukru pudru
    •4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    •łyżka zimniej wody


    •kajmak - puszka


    •sok z połowy cytryny
    •cukier puder
    •zielony barwnik spożywczy
    •zielony i biały pisak cukrowy


    •papier do pieczenia do wyłożenia blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Mini mazurki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem pudrem. Dodać żółtka, wodę i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na ok 1 godz.

    Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki. Wykroić placki w kształcie jajek. Skrawki ponownie zagnieść, rozwałkować i można wykroić np. kwiatki , które będą stanowić ozdobny brzeg. Można też zrobić zwykły wałeczek. Dwa ,, jajka,, wylepić kwiatkami.

    Pieczenie - 180 stopni - ok 20 min. Wystudzić placki na kratce.

    Z soku z cytryny i cukru zrobić lukier i tym lukrem wypełnić ,,jajka ,, z kwiatkami. Pozostawić, żeby wyschły. Puszkę z kajmakiem zagrzać w gorącej wodzie. Będzie się lepiej smarowało.

    Posmarować gładkie ,, jajka,, i przyłożyć plackami - ,,jajkami ,, z lukrem. Ozdobić wg uznania np. używając cukrowych pisaków. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować