•300 g mąki pszennej
•200 g masła
•100 g cukru pudru
•4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
•łyżka zimniej wody
•kajmak - puszka
•sok z połowy cytryny
•cukier puder
•zielony barwnik spożywczy
•zielony i biały pisak cukrowy
•papier do pieczenia do wyłożenia blaszki
Sposób przygotowania przepisu:
Mini mazurki kajmakowe
1.
Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło wysiekać z mąką wymieszaną z cukrem pudrem . Dodać żółtka , wodę i wyrobić ciasto . Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na ok 1 godz.
Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki . Wykroić placki w kształcie jajek. Skrawki ponownie zagnieść , rozwałkować i można wykroić np. kwiatki , które będą stanowić ozdobny brzeg. Można też zrobić zwykły wałeczek . Dwa ,, jajka,, wylepić kwiatkami.
Pieczenie - 180 stopni - ok 20 min. Wystudzić placki na kratce.
Z soku z cytryny i cukru zrobić lukier i tym lukrem wypełnić ,,jajka ,, z kwiatkami. Pozostawić , żeby wyschły. Puszkę z kajmakiem zagrzać w gorącej wodzie. Będzie się lepiej smarowało.
Posmarować gładkie ,, jajka,, i przyłożyć plackami - ,,jajkami ,, z lukrem . Ozdobić wg uznania np. używając cukrowych pisaków. Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze