Mini mazurki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem pudrem. Dodać żółtka, wodę i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na ok 1 godz.
Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki. Wykroić placki w kształcie jajek. Skrawki ponownie zagnieść, rozwałkować i można wykroić np. kwiatki , które będą stanowić ozdobny brzeg. Można też zrobić zwykły wałeczek. Dwa ,, jajka,, wylepić kwiatkami.
Pieczenie - 180 stopni - ok 20 min. Wystudzić placki na kratce.
Z soku z cytryny i cukru zrobić lukier i tym lukrem wypełnić ,,jajka ,, z kwiatkami. Pozostawić, żeby wyschły. Puszkę z kajmakiem zagrzać w gorącej wodzie. Będzie się lepiej smarowało.
Posmarować gładkie ,, jajka,, i przyłożyć plackami - ,,jajkami ,, z lukrem. Ozdobić wg uznania np. używając cukrowych pisaków. Smacznego.
Komentarze