Wykwintna pieczeń świąteczna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Z pięcioma rodzajami mięsa, ziołami, orzechami laskowymi oraz farszem pieczarkowo-ryżowym i wiekanocnymi jajkami. Dobra na zimno, jak i na ciepło z sosem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA MIęSNO-ZIOłOWA:
    - wołowina: 0.5 kilograma
    - szynka wieprzowa: 0.5 kilograma
    - łopatka wieprzowa: 0.4 kilograma
    - wątróbka drobiowa (z kurcząt lub inna): 0.5 kilograma
    - boczek surowy (może byc też wędzony): 0.25 kilograma
    - kajzerka: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - jaja surowe: 2 sztuki
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 7 łyżek
    - majeranek: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżka
    - papryka słodka: 1 łyżka
    - oregano: 1 łyżka
    - przyprawa do gyrosa (bez glutaminianu sodu): 1.5 łyżki
    - przyprawa do mięsa mielonego (bez glutaminianu sodu): 2 łyżki
    - natka pietruszki (posiekana) (świeża lub mrożona): 6 łyżek
    - sól i pieprz (do smaku): 6 szczypt
    MASA PIECZARKOWO-RYżOWA:
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - ryż długoziarnisty Basmati: 80 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek (ząbki): 2 ząbki
    - orzechy laskowe: 0.5 szklanki
    - śmietana 18%: 180 gramów
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - sól i pieprz (do smaku): 4 szczypty
    - olej (do smażenia pieczarek): 2 łyżki
    DODATKI:
    - jajka: 3 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - tłuszcz do wysmarowania blaszki: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wykwintna pieczeń świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie do mielenia 1. Mięso (wołowinę, łopatkę wieprzową, wątróbkę drobiową, szynkę wieprzową oraz boczek surowy) myjemy, osuszamy i kroimy na części - tak, by zmieściły się one do otworu w maszynce do mielenia mięsa. Cebule obieramy i kroimy na cztery części. Kajzerki moczymy w wodzie i odciskamy. Mielimy w maszynce mięso, cebulę oraz kajzerki.
  • po mieleniu z przyprawami 2. Do masy mięsnej wbijamy jajka, dodajemy przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, bazylię, paprykę słodką, oregano, czosnek niedźwiedzi, przyprawę do gyrosa oraz do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
  • masa mięsna 3. Dokładnie mieszamy wszystko ręką, aby wyrobić masę miesną.
  • poszatkowane pieczarki 4. Gotujemy ryż na sypko oraz 3 jajka na twardo. Studzimy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
  • kroimy 5. Cebule obieramy i siekamy. Orzechy laskowe kroimy na pół. Mieszamy pieczarki razem z cebulą oraz orzechami laskowymi.
  • smazymy pieczarki 6. Na dwóch patelniach lub jednej większej rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki z cebulą i orzechami do zrumienienia i odparowania płynu.
  • masa ryzowo-pieczarkowo-orzechowa 7. Usmażone pieczarki mieszamy razem z ryżem oraz roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, solą i pieprzem, a także posiekanym czosnkiem.
  • w keksówce 8. Formę keksową o wymiarach zewnętrznych 32cm x 14cm (lub większą)natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy do niej połowę masy mięsnej.
  • dalej masa pieczarkowo-ryzowa 9. Następnie wykładamy całość masy pieczarkowo-ryżowej.
  • reszta masy + jaja na twardo 10. Dalej nakładamy resztę masy mięsnej, do której wciskamy jajka ugotowane na twardo.
  • wyrównujemy mięso 11. Wyrównujemy mięso.
  • pieczemy 12. Wkładamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na godzinę. Na początku pieczenia przykrywamy pieczeń folią aluminiową, aby za bardzo się nie spiekła.
  • w piekarniku 13. Po 30 minutach ściągamy folię i zapiekamy mięso bez przykrycia.
  • gotowa pieczen 14. Gotową pieczeń podajemy na ciepło lub na zimno - to zależy już od jej przeznaczenia...... Na Wielkanocnym stole jest jak znalazł! To spory kawał mięsa - można więc gościć rodzinkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować