Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

4.97 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Znienawidzona przez przedszkolaków wątróbka, do której smaku po prostu się dorasta. Dzięki moczeniu w mleku traci swój gorzki smak i staje się bardziej delikatna. Uduszona z cebulką, podana z ogóreczkiem kiszonym jest naprawdę smaczna.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wątroby wieprzowej
    2 duże cebule
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące. Aby nie narobić bałaganu ja wsypuję mąkę do woreczka foliowego, następnie wrzucam tam wątróbkę i kilka razy potrząsam torebką. Cebulkę pokroić obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli. Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować