Świąteczna pieczeń z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać do smaku z suszonym tymiankiem , solą i pieprzem.
Do przesmażonych odparowanych pieczarek dodać sól , pieprz.
Chłodne zmiksować z bułką tartą.
Pora przekroić na pół ,opłukać,pokroić w cienkie plasterki ( bez samych górnych liści i dolnego korzenia).
Pory, czosnek przetarty, gałkę muszkatołową , sól ,tymianek , pieprz cytrynowy,wrzucić na patelnię i chwilę dusić.
Zdjąć z ognia dodać skórkę cytrynową i natkę pietruszki. Przestudzić.
Na folię rozkładam plasterki boczku, na mi mięso mielone ( nieco boczku zostawiamy wolnego do założenia).
Następnie nakładamy warstwę pora,i na środek pieczarki.
Zwijamy wszystko w folię dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Wkładamy roladę do foremki 32 X 7 cm.
Foremkę wstawiamy do większej formy wypełnionej ciepłą wodą na wysokość około 1-2 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny, czasami piekę 2 godziny w temperaturze 140-170 C.
Po 1/2 godziny lekko uchylam folię i tak dopiekam.
Komentarze