ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniały smak i kolory sprawiły że teraz często to piekę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 415 g mięsa mielonego, tymianek , sól , pieprz
    150-180 g przesmażonych pieczarek, 3 płaski łyżki bułki tartej, sól, pieprz
    1 spory por, 4 - 5 ząbków czosnku, natka pietruszki,
    starta gałka muszkatołowa, sól, tymianek, pieprz cytrynowy,
    starta skórka z cytryny
    plasterki surowego wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Świąteczna pieczeń z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ts6map 1. Mięso mielone wymieszać do smaku z suszonym tymiankiem , solą i pieprzem.
    Do przesmażonych odparowanych pieczarek dodać sól , pieprz.
    Chłodne zmiksować z bułką tartą.
    Pora przekroić na pół ,opłukać,pokroić w cienkie plasterki ( bez samych górnych liści i dolnego korzenia).
    Pory, czosnek przetarty, gałkę muszkatołową , sól ,tymianek , pieprz cytrynowy,wrzucić na patelnię i chwilę dusić.
    Zdjąć z ognia dodać skórkę cytrynową i natkę pietruszki. Przestudzić.
    Na folię rozkładam plasterki boczku, na mi mięso mielone ( nieco boczku zostawiamy wolnego do założenia).
    Następnie nakładamy warstwę pora,i na środek pieczarki.
    Zwijamy wszystko w folię dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
    Wkładamy roladę do foremki 32 X 7 cm.
    Foremkę wstawiamy do większej formy wypełnionej ciepłą wodą na wysokość około 1-2 cm.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny, czasami piekę 2 godziny w temperaturze 140-170 C.
    Po 1/2 godziny lekko uchylam folię i tak dopiekam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Mięso mielone Pieczarki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1hx5w40

To może cię zainteresować