3/4 szklanki borówek amerykańskich do ułożenia na masie jagodowej,
200 gram masy krówkowej kajmakowej (1/2 puszki),
ok. 55 sztuk herbatników maślanych
Sposób przygotowania przepisu:
Jagodowo-borówkowy 3 BIT
1.
W kwadratowej tortownicy o wymiarach 24 cm x 24 cm na dnie układamy papier do pieczenia, a na nim warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy masę krówkową. Dalej układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Na sam koniec wylewamy masę jagodową i układamy na niej borówki amerykańskie.
2.
MASA BYDYNIOWA. Pół szklanki mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy bardzo dokładnie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając bardzo szybko, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, studzimy go. Miękkie masło ucieramy mikserem i cały czas miksując - dokładamy partiami zimny budyń.
3.
MASA JAGODOWA. Rozrabiamy żelatynę. Jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy wodę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, blenderujemy, dodajemy od razu rozrobioną żelatynę i mieszamy do całkowitego połączenia - powstanie mus jagodowy, który studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek Almette oraz mus jagodowy.Dokładnie łączymy razem.
PRZEPIS DNIA Wtorek 28.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=193
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze