Przygotowuję ją od lat.Jest pyszna,prosta w przygotowaniu i można ja kroić na zgrabne porcje.Dobrze wygląda i smakuje.Danie podaję w czasie świąt wielkanocnych i na niedzielne obiady.
Świąteczna pieczeń z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. 2 jajka ugotować na twardo, obrać.
2.Do dużej miski wrzucić mięso mielone, 2 surowe jajka, odciśniętą kajzerkę, cebulę, boczek, sól, pieprz, majeranek, paprykę, natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę.
3.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Do wysmarowanej olejem formy keksowej włożyć połowę doprawionego mięsa i rozłożyć na niej ugotowane jajka, przykryć pozostałym mięsem.
4.Formę z klopsem wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć folią, piec 35 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut, aby klops lekko się zrumienił. Doskonały zarówno na zimno, jak na gorąco.
5.Uwagi:
1.Zamiast jajek można dodać gotowane brokuły lub marchewki czarne lub zielone oliwki albo porcję podsmażonych pieczarek z natką pietruszki. Smakuje i wygląda rewelacyjnie.
2.Używam 30 cm formy keksowej.
3.Danie można je przygotować z wyprzedzeniem.
Komentarze