Bez pieczystego mięsa nie obędzie się żaden Wielkanocny stół, ta jest aromatyczna, bogata składniki, otulona szynką parmeńską i nadziewana białymi kiełbaskami to rarytas któremu trudno się oprzeć. Podawać na zimno z chrzanem lub ćwikłą.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Forma o wym 11/37 cm
1 kg mieszanego mięsa mielonego (indyk, łopatka)
15 dag szynki parmeńskiej w plastrach
2 cebulki dymki ze szczypiorem
5 suszonych pomidorów z zalewy
10 dag suszonej żurawiny
2 łyżki tartego parmezanu
5-6 cienkich białych kiełbasek
2 jajka
1 czerstwa kajzerka
Kremówka do namoczenia kajzerki
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Wykwintna pieczeń z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w kremówce.
Cebulkę posiekać razem ze szczypiorkiem, pokroić drobno suszone pomidory, całość dodać do mięsa mielonego, wsypać suszoną żurawinę, wbić jajka, wsypać starty parmezan doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, kajzerkę odcisnąć z kremówki dodać do masy całość dokładnie wyrobić.
2.Formę keksową wyłożyć folią aluminiową a następnie wyłożyć cienkimi plastrami szynki parmeńskiej tak aby zachodziły na siebie,
wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cienkie białe kiełbaski, przykryć resztą masy, uklepać i uformować pieczeń.
Piec około 50-60 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić , kroić na grubsze plastry.
Komentarze