Wykwintna pieczeń z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bez pieczystego mięsa nie obędzie się żaden Wielkanocny stół, ta jest aromatyczna, bogata składniki, otulona szynką parmeńską i nadziewana białymi kiełbaskami to rarytas któremu trudno się oprzeć. Podawać na zimno z chrzanem lub ćwikłą.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma o wym 11/37 cm
    1 kg mieszanego mięsa mielonego (indyk, łopatka)
    15 dag szynki parmeńskiej w plastrach
    2 cebulki dymki ze szczypiorem
    5 suszonych pomidorów z zalewy
    10 dag suszonej żurawiny
    2 łyżki tartego parmezanu
    5-6 cienkich białych kiełbasek
    2 jajka
    1 czerstwa kajzerka
    Kremówka do namoczenia kajzerki
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Wykwintna pieczeń z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w kremówce.
    Cebulkę posiekać razem ze szczypiorkiem, pokroić drobno suszone pomidory, całość dodać do mięsa mielonego, wsypać suszoną żurawinę, wbić jajka, wsypać starty parmezan doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, kajzerkę odcisnąć z kremówki dodać do masy całość dokładnie wyrobić.
  • Przygotowanie 2. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową a następnie wyłożyć cienkimi plastrami szynki parmeńskiej tak aby zachodziły na siebie,

    wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cienkie białe kiełbaski, przykryć resztą masy, uklepać i uformować pieczeń.

    Piec około 50-60 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić , kroić na grubsze plastry.




    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Mięso Szynka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować