Wstążki po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Klasyka na polskim stole gdy chcemy zjeść smacznie i pożywnie, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos z mięsa mielonego i mamy danie obiadowe.Polecam dla tych którzy nie mają czasu na wymyślne dania!

  • 35 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu szerokie wstążki

    Sos po bolońsku:
    1/2 kg mielonego mięsa np z łopatki, szynki wieprzowej
    2 marchewki
    1/2 czerwonej lub zielonej papryki
    kawałek selera
    2 cebule
    4 łyżki oliwy
    1 puszka pomidorów
    150 ml bulionu rosołowego
    sól do smaku
    szczypta cukru do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    szczypta oregano
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka przyprawy hiszpańskiej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 ząbek czosnku
    starty żółty ser np cheddar do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wstążki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu, odcedzamy trzymamy w cieple.
  • 2. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku szklimy pod przykryciem, wrzucamy mielone mięso oprószamy wszystkimi przyprawami, dusimy mieszając od czasu do czasu,w trakcie dodając pokrojoną w słupki marchewkę seler oraz paprykę , gdy mięso będzie uduszone dodajemy koncentrat, pomidory z puszki wlewamy bulion dusimy całość 15 minut, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem.
    Mieszamy sos z makaronem, posypujemy startym serem i podajemy gorące danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować