Klasyka na polskim stole gdy chcemy zjeść smacznie i pożywnie, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos z mięsa mielonego i mamy danie obiadowe.Polecam dla tych którzy nie mają czasu na wymyślne dania!
35 min
Składniki:
40 dag makaronu szerokie wstążki
Sos po bolońsku:
1/2 kg mielonego mięsa np z łopatki, szynki wieprzowej
2 marchewki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki
kawałek selera
2 cebule
4 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
150 ml bulionu rosołowego
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
szczypta oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy hiszpańskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
starty żółty ser np cheddar do posypania
Wstążki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu, odcedzamy trzymamy w cieple.
2.Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku szklimy pod przykryciem, wrzucamy mielone mięso oprószamy wszystkimi przyprawami, dusimy mieszając od czasu do czasu,w trakcie dodając pokrojoną w słupki marchewkę seler oraz paprykę , gdy mięso będzie uduszone dodajemy koncentrat, pomidory z puszki wlewamy bulion dusimy całość 15 minut, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem.
Mieszamy sos z makaronem, posypujemy startym serem i podajemy gorące danie.
Komentarze