Lazania po bolońsku

5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Z sosem beszamelowym smakuje znakomicie

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g makaronu lasagne,
    4 ząbki czosnku,
    2 cebule,
    6 łyżek oliwy,
    80 dag mielonego mięsa,
    2 duże słoiki sosu bolońskiego,
    sól i pieprz,
    łyżeczka oregano,
    łyżeczka bazylii,
    20 dag sera żółtego,

    Beszamel:
    4 łyżki masła,
    4 łyżki mąki,
    1/2 l mleka
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Lazania po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronu lekko obgotować w osolonym wrzątku, z dodatkiem łyżki oleju.Przelać zimną wodą i ułożyć na blacie jeden płat obok drugiego, aby się nie sklejały. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czosnek i cebule obrać posiekać, zeszklić na 6 łyżkach oliwy, dodać mięso i smażyć 10–15 min. Do mięsa dodać sos boloński. Doprawić solą, pieprzem, oregano, i bazylią.
  • 2. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę beszamelu i układać na przemian: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel i tarty ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać 35–40 min w temp. 180 C . Lazanię podawać pokrojoną w kwadraty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować