Pizza po bolońsku

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SOS DO PIZZY:

    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    bazylia
    oregano
    oliwa z oliwek
    150 - 200 g sera żółtego

    CIASTO NA PIZZĘ:

    3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym "00"
    1 szklanka wody
    25 g drożdży
    szczypta cukru
    1/3 łyżeczki soli
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Pizza po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą i solą. Zagnieść, a następnie wlać oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować na pożądaną grubość, u mnie kwadrat 40 x 30 cm. Na cieście rozsmarować wystudzony sos, może być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :)

Porady

Sos do pizzy można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w chłodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować