Pulpeciki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawy i zioła. Wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa lepić kulki wielkości orzecha laskowego. Gotowe kulki wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut (10-15) na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy. Pomidory przelać do garnuszka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszkloną cebulę i przyprawy. Chwilę gotować, dodać przecier pomidorowy i podlać odrobiną wody. Zagotować. Wystudzić, zmiksować blenderem. Do gotowego sosu dodać pulpeciki wcześniej ugotowane i razem z sosem zagotować. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać listkami bazylii, parmezanem i dodać kilka mini kulek mozzarelli.
Komentarze