Spaghetti po bolońsku

4.5 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

moja córka uwielbia spaghetti

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    0,5 kilograma mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim mięso razem z cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie i sól. Podczas smażenia mięso rozdzielać, najlepiej drewnianą łyżką. Gdy mięso się usmaży dodać pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty można dolać wody. Przygotowany sos podawać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować