Kalarepka faszerowana po bolońsku

4.48 (153 ocen)

Pyszna, mięciutka kalarepka, napełniona aromatycznym, pomidorowym sosem mięsnym to recepta na udany obiad we włoskim stylu

Składniki:


  • 5-6 kalarepek,
    1 marchewka,
    250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    3 łyżeczki ostrego ketchupu
    1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    1 łyżeczka oregano,
    papryka słodka 1/2 łyżeczka,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz,
    natka do dekoracji,

Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kalarepka faszerowana po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka 1. Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki.
  • kalarepa 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę.
  • kalarepa 3. Na patelni podsmażamy mięso mielone aż do zarumieniania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, mieszamy i chwilkę smażymy.
  • kalarepka 4. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
  • kalarepka 5. Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować