Wiśniowa napoleonka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taki deser zachwyci zarówno rodzinę, jak i przyjaciół. Napoleonka z wiśniowym kremem to moim zdaniem deser, który jest zarówno prosty, jak i smaczny. Wiśniowy krem wyróżnia się na tle wersji z kremem waniliowym. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka to doskonały deser dla wszystkich.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml mleka
    350 g ciasta francuskiego
    350 ml śmietany 30%
    300 g wiśni mrożonych
    150 g cukru
    150 g cukru pudru
    150 g masła
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g mąki pszennej
    15 g śmietanfixu
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Napoleonka

Wiśniowa napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie dzielimy na pół. Obydwie części ciasta pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. studzimy. Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy. 400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie. W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy. Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Ciasto francuskie Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować