Napoleonka

4.48 (156 ocen)

  • 6 godz.

Pyszna Napoleonka z rewelacyjnym kremem - lepsza niż w cukierni

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

    750 ml mleka
    50 g masła
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jaja
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba ciasta francuskie pieczemy według wskazań z opakowania. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąki oraz jaja (można zmiksować). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy do niego porcję mleka z budynie i gotujemy na małym ogniu mieszając.
  • 3. Gdy masa zgęstnieje lekko ją studzimy, po czym wykładamy na jeden z upieczonych plastrów ciasta francuskiego. Wygładzamy i przykrywamy drugim plastrem lekko dociskając. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować