Napoleonka

4.87 (157 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Czy można sobie wyobrazić pyszniejszy deser?. Pyszna napoleonka jak za dobrych dawnych lat.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40
    Ciasto I
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    1 szklanka mąki

    Ciasto II
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka mąki

    Krem:
    1/2 kostki masła
    6 czubatych łyżek mąki
    3 całe jajka
    1 l zimnego mleka
    2 cukry waniliowe
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.87 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwsze ciasto zagnieść i włożyć do lodówki, drugie ciasto zagnieść iu włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
    Po upływie tego czasu pierwsze ciasto rozwałkować jak na pierogi, drugie położyć na pierwsze, złożyć w kopertę i rozwałkować 3 razy. Całe ciasto podzielić na 2 części i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15-20 minut do zrumienienia. Upiec 2 placki i wystudzić.
  • 2. Krem:
    Masło rozpuścić i dodać mąkę, zarumienić i wystudzić, dodać 3 całe jajka, cukier waniliowy, cukier, i wszystko razem roztrzepać mikserem. Następnie na małym ogniu ciągle mieszając zagotować. Lekko przestudzić wlać na 1 placek i przyłożyć drugim, obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masa Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować