Napoleonka

4.48 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Ciasto które znamy z cukierni a tak łatwo przygotować je w domu.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.
    Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g masła 82%
    200 ml śmietany 18%
    Krem budyniowy:
    100 g masła 82%
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 l mleka
    4 jajka
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleonka 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem do powstania kruszonki.
  • Napoleonka 2. Dodać śmietanę , wyrobić gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię spożywczą , odstawić na 1 h. do lodówki.
  • Napoleonka 3. Ciasto rozwałkować na 1 cm duży placek wałkując go tylko w jedną stronę.
    Złożyć ciasto na pół i ponownie rozwałkować w ten sam sposób.
    Czynność powtórzyć 3-krotnie.
  • Napoleonka 4. Wyciąć dwa prostokąty wielkości blaszki , piec blaty 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • napoleonka 5. Krem budyniowy:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
  • Napoleonka 6. Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
  • Napoleonka 7. Jeden z blatów umieścić w blaszce , wyłożyć masę budyniową , przykryć kolejnym blatem lekko dociskając.
    Cisto schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy budyniowej.
    Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować