1.Ciasto: Mąkę posiekać z masłem do powstania kruszonki.
2.Dodać śmietanę , wyrobić gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą , odstawić na 1 h. do lodówki.
3.Ciasto rozwałkować na 1 cm duży placek wałkując go tylko w jedną stronę.
Złożyć ciasto na pół i ponownie rozwałkować w ten sam sposób.
Czynność powtórzyć 3-krotnie.
4.Wyciąć dwa prostokąty wielkości blaszki , piec blaty 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
5.Krem budyniowy:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
6.Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
7.Jeden z blatów umieścić w blaszce , wyłożyć masę budyniową , przykryć kolejnym blatem lekko dociskając.
Cisto schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy budyniowej.
Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze