Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i amaretto

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 cm

    Ciasto kruche:
    1 pełna szklanka mąki pszennej
    10 dag masła
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Krem straciatella:
    400 ml śmietanki 30%-36%
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 listki /łyżeczki żelatyny
    50 g gorzkiej czekolady

    Galaretka z wiśniami:
    1/2kg świeżych wiśni
    3 łyżki cukru
    50 ml likieru amaretto
    3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker
    2 szklanki wody

    Beza:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
  • 2. Beza:
    Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
    Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 5 minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Galaretka z wiśniami:
    Wydrylowane wiśnie włożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać amaretto i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać wodę, pogotować 2 minuty, zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia.
    Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na zimny kruchy spód.
    Wstawić do lodówki na czas robienia kremu.
  • 4. Krem straciatella:
    Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder, żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i rozpuścić w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji, wlać cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.
    Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką.

    Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć upieczonym bezowym blatem.
    Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować