Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i amaretto

  • wyświetlono: 1158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Letnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa się w ustach. Wiśniowa chmurka to prawdziwa gratka dla smakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto kruche:
1 pełna szklanka mąki pszennej
10 dag masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem straciatella:
400 ml śmietanki 30%-36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 listki /łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady

Galaretka z wiśniami:
1/2kg świeżych wiśni
3 łyżki cukru
50 ml likieru amaretto
3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker
2 szklanki wody

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i amaretto

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
  • 2. Beza:
    Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
    Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 5 minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Galaretka z wiśniami:
    Wydrylowane wiśnie włożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać amaretto i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać wodę, pogotować 2 minuty, zdjąć z ognia, do gorącej masy wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia.
    Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na zimny kruchy spód.
    Wstawić do lodówki na czas robienia kremu.
  • 4. Krem straciatella:
    Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder, żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i rozpuścić w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji, wlać cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.
    Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką.

    Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć upieczonym bezowym blatem.
    Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimamigdałybezaczekoladakruchekomuniaboże narodzeniejesieńsmietankaciasto z wiśniamidla gościciasto na różne okazjeSwiateczne ciastowarstwowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

Dodane przez: akrobatka22

Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem...

Ciasto kroić się w drobne kosteczki...

ciasto wiśniowe z kremem

Dodane przez: bpuzio

ciasto wiśniowe z kremem

wymyśliłam to ciasto ba uwielbiam...

Ciasto z bananami i śmietaną straciatella

Dodane przez: nadia180

Ciasto z bananami i śmietaną straciatella

Miało być ciasto w stylu "Kopca...

Tarta wiśniowa z kremem patissiere

Dodane przez: Skotka

Tarta wiśniowa z kremem patissiere

Delikatne ciasto, słodki krem i...

Straciatella z galaretką i bezami

Dodane przez: Milena127

Straciatella z galaretką i bezami

Nie trudne ciasto a jakie smaczne....

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Dodane przez: dagita

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Bardzo lekkie ciasto zainspirowane...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.