Inspiracją do tego ciasta była oczywiście malinowa chmurka, taki efekt na wykorzystanie sezonu truskawkowego oraz zamiłowanie do bezy z migdałami. A efekt relacja… udana niespodzianka na dzień matki
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
3 żółtka
½ szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ opakowania cukru wanilinowego
150 g mąki
100 g margaryny
700 g świeżych truskawek
3 truskawkowe galaretki
3 szklanki wrzącej wody
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki schłodzone. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 24x34 cm. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki jeszcze na 0.5h. następnie pieczemy ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
2.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone lekko tężejące wylewamy na drobno pokrojone truskawki ułożone na wystudzonym kruchym cieście.
Składniki na krem ubić. Śmietankę ubijam z cukrem i na koniec ubijania stopniowo mascarpone na sam koniec delikatnie dodaje żelatynę. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i ciepłą połączyć z kremem. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami
3.Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem, wielkość bezy formujemy do wielkości blaszki na której piekliśmy kruche ciasto. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni.
4.Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.
Komentarze