Truskawkowa Chmurka

4.4 (210 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Inspiracją do tego ciasta była oczywiście malinowa chmurka, taki efekt na wykorzystanie sezonu truskawkowego oraz zamiłowanie do bezy z migdałami. A efekt relacja… udana niespodzianka na dzień matki

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 żółtka
    ½ szklanki drobnego cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ opakowania cukru wanilinowego
    150 g mąki
    100 g margaryny

    700 g świeżych truskawek
    3 truskawkowe galaretki
    3 szklanki wrzącej wody

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Beza:
    3 białka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.4 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowa Chmurka 1. Wszystkie składniki schłodzone. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 24x34 cm. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki jeszcze na 0.5h. następnie pieczemy ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
  • Truskawkowa Chmurka 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone lekko tężejące wylewamy na drobno pokrojone truskawki ułożone na wystudzonym kruchym cieście.
    Składniki na krem ubić. Śmietankę ubijam z cukrem i na koniec ubijania stopniowo mascarpone na sam koniec delikatnie dodaje żelatynę. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i ciepłą połączyć z kremem. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami
  • Truskawkowa Chmurka 3. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem, wielkość bezy formujemy do wielkości blaszki na której piekliśmy kruche ciasto. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni.
  • Truskawkowa Chmurka 4. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować