- ok. 250 gram makaronu Tagiatelle
- Pół pęczka zielonych szparagów
- Garść pomidorków koktajlowych lub 1 duży
- 1 duży ząbek czosnku
- Przyprawy: Oregano, sól, pieprz, chilli
*Parmezan lub inny twardy ser
Wiosenne tagiatelle ze szparagami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Umyte pomidorki przekrój na pół, szparagi obierz, utnij końce i pokrój na kawałki długości 3-4 cm.
2. Makaron ugotuj al dente.
3. W osobnym garnku ugotuj szparagi (ok. 6 min łodygi, następnie dorzucamy na 2 min główki)
4. Na patelni rozgrzej tłuszcz przesmaż czosnek, dodaj pomidory oraz oregano.
5. Dodaj szparagi a po chwili makaron.
6. Wymieszaj, dopraw resztą przypraw.
7. Podawaj posypane startym parmezanem.
Porady
Zamiast parmezanu użyj płatków drożdżowych, wtedy danie będzie wegańskie.
Komentarze