Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

4.5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne, korzenne, ciepłe i rozpływające się w ustach owoce przykryte chrupką owsianą pierzynką - czyli idealne crumble na zbliżającą się jesień.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Dowolne owoce np. garść borówek, 2 brzoskwinie, 2 śliwki
    - Cukier trzcinowy/miód/syrop klonowy
    - Olej kokosowy/masło 2-4 łyżki
    - 2 łyżki płatków owsianych
    - 4 łyżki mąki pszennej/owsianej
    - Cynamon
    * Dowolne przyprawy korzenne, bakalie (np. płatki migdałów)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Crumble

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Owoce umyj, osusz oraz pokrój na mniejsze cząstki.
    2. Przełóż do foremek wysmarowanych masłem lub olejem.
    3. Posyp przyprawami korzennymi (głownie cynamonem) oraz cukrem trzcinowym, wymieszaj.
    4. Przygotuje kruszonkę i posyp nią owoce z wierzchu:
    Płatki owsiane, mąkę, masło/ olej oraz cukier (ewentualnie dodaj bakalie) utrzyj, aby powstały grudki ciasta.
    5. Całość zapiekaj w piekarniku ok. 30-40 min/180 stopni.
    Smacznego :)

Porady

*Do owoców możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dla uzyskania kleistej konsystencji. **Dobrym połączeniem jest również jabłko z cynamonem, gruszką, orzechami włoskimi oraz szczyptą kardamonu. ***W wersji bezglutenowej użyj płatków bez glutenu lub możesz zamień na inne zboże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować