Focaccia ze szparagami i pomidorkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Idealna zarówno na obiad jak i na kolacje, polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    szklanka ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    opakowanie suchych drożdży
    3 łyżki suszonej pietruszki
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    ok.10 zielonych szparagów
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    sól, pieprz

    ok. 10 pomidorków koktajlowych
    kilka listków bazylii
    łyżka suszonej pietruszki
    3 łyżki startego sera cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Dania główne

Focaccia ze szparagami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia ze szparagami i pomidorkami 1. Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.

    Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.

    Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.

    Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Focaccia ze szparagami i pomidorkami 2. Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.

    W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.

    Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.

    Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.

    Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.

    Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować