Tuna Neapolitana

4.5 (171 ocen)

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Znakomity makaron we włoskim stylu

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 200 g makaronu Fusilli
    - pół puszki tuńczyka
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 1 pomidor
    - Garść czarnych oliwek
    - Zioła: bazylia, oregano, tymianek
    *sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Pasty

Tuna neapolitana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według instrukcji
    2. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, czosnek drobno siekamy.
    3. Na oleju podsmażamy czosnek, dodajemy tuńczyka i smażymy przez chwilę.
    4. Dodajemy pokrojonego pomidora, oliwki oraz koncentrat pomidorowy wraz z ziołami.
    5. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy na patelnie. Mieszamy i podajemy.

Porady

W klasycznej wersji tego dania nie używa się oliwek. Zamiast pomidora i koncentratu można użyć po prostu pomidorów z puszki. W wersji bezglutenowej użyj makaronu kukurydzianego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować