Tuna Neapolitana

  • wyświetlono: 2275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Znakomity makaron we włoskim stylu

  • 2 porcje
  • 12min
  • Łatwy

Składniki

- ok. 200 g makaronu Fusilli
- pół puszki tuńczyka
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- Garść czarnych oliwek
- Zioła: bazylia, oregano, tymianek
*sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tuna Neapolitana

  • 1. 1. Makaron gotujemy według instrukcji
    2. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, czosnek drobno siekamy.
    3. Na oleju podsmażamy czosnek, dodajemy tuńczyka i smażymy przez chwilę.
    4. Dodajemy pokrojonego pomidora, oliwki oraz koncentrat pomidorowy wraz z ziołami.
    5. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy na patelnie. Mieszamy i podajemy.

Porady

W klasycznej wersji tego dania nie używa się oliwek.
Zamiast pomidora i koncentratu można użyć po prostu pomidorów z puszki.
W wersji bezglutenowej użyj makaronu kukurydzianego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tuńczykpastakuchnia włoskaMakaronywłoskie daniazdrowe daniafit kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:

Dodane przez: pardula

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:

Jest bardzo prosta tania i szybka...

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dodane przez: joanna30

Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami...

Cudowny i aromatyczny obiad, który...

penne w sosie beszamelowym z pomidorem

Dodane przez: Martyna1991

Makaron z sosem beszamelowym

Makaron w tej postaci uwielbia...

image-273n6aw

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

LASAGNE- CIASTO NA MAKARON DOMOWEJ ROBOTY...

Kto lubuje się w makaronach, chociaż...

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Dodane przez: joanna30

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Pyszny i szybki obiad. Przygotowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE