WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, dietetyczne, wegetariańskie risotto z warzywami. Pomysł na lekki obiad lub kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio)
    1 mała cukinia (ok 150 g)
    1 duży ziemniak
    1 duża marchewka
    1 mała cebula
    kawałek czerwonej papryki
    ulubione sezonowe warzywa (np. groszek, szparagi)
    ok. 2 l bulionu warzywnego
    oliwa z oliwek
    2 łyżki masła
    świeże zioła (np. szałwia)
    sól
    piprz 
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Wiosenne risotto (risotto primavera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)
2. Ziemniaka pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na grubej tarce, cukinie pokrój na kawałeczki.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA) 3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulę i szałwię.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA) 4. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulką.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA) 5. Teraz dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę z ryżem.
  • 6. Następnie zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj podlewając ciągle bulionem, co chwilę mieszając przez następne 10 minut.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 7. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżo posiekaną natką natką z pietruszki i wymiesza.j
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej. Ziemniak jest niezbędny, podczas gotowania lekko się rozgotuje i nada całości kremowej konsystencji. Do tego przepisu mozna użyć dowolnych ulubionych warzyw sezonowych np. groszku, szparag. Poza sezonem można dodać warzywa z puszki. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kukurydzy konserwowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować