WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)

  • wyświetlono: 787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, dietetyczne, wegetariańskie risotto z warzywami. Pomysł na lekki obiad lub kolację.

Maria da leccarsi le dita
  • 30min

Składniki

400 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio)
1 mała cukinia (ok 150 g)
1 duży ziemniak
1 duża marchewka
1 mała cebula
kawałek czerwonej papryki
ulubione sezonowe warzywa (np. groszek, szparagi)
ok. 2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
świeże zioła (np. szałwia)
sól
piprz 

Sposób przygotowania przepisu:

WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)
2. Ziemniaka pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na grubej tarce, cukinie pokrój na kawałeczki.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulę i szałwię.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)4. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulką.
  • WIOSENNE RISOTTO (RISOTTO PRIMAVERA)5. Teraz dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę z ryżem.
  • 6. Następnie zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj podlewając ciągle bulionem, co chwilę mieszając przez następne 10 minut.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 7. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżo posiekaną natką natką z pietruszki i wymiesza.j
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Ziemniak jest niezbędny, podczas gotowania lekko się rozgotuje i nada całości kremowej konsystencji.

Do tego przepisu mozna użyć dowolnych ulubionych warzyw sezonowych np. groszku, szparag.
Poza sezonem można dodać warzywa z puszki. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kukurydzy konserwowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatakuchnia włoskadania wegetariańskierisottoDietetyczny obiadrisotto z warzywamiryż z warzywamidania jednogarkowe

Komentarze

Podobne przepisy

warzywene risotto

Dodane przez: paolineczka

Warzywne risotto

Szybkie i smaczne risotto w wersji...

risotto verde

Dodane przez: PolskaGotuje

Risotto verde czyli zielone risotto

Włoskie danie, choć chyba trochę...

risotto z patelni

Dodane przez: aneczka791

kolorowe risotto

grzybowo-drobiowe risotto z kurczakiem...

Kolorowe risotto

Dodane przez: Jaga85

Kolorowe risotto

Risotto w tym wydaniu smakuje całej...

image-07pim0d

Dodane przez: paulette17

Zapiekane risotto

Dzisiaj serwuje na obiad risotto...

Hawajskie risotto

Dodane przez: Cukiereczek

Hawajskie risotto

Bardzo lubię szybkie obiady. Uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE