REKLAMA

Risotto verde czyli zielone risotto

wyświetlono: 4943 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Włoskie danie, choć chyba trochę mało popularne. O dziwo lubią je nawet ci, którzy nie przepadają za ryżem w innej postaci. Z risotto jest jak z kobietą - trzeba mu poświęcić dużo uwagi i serca.

opublikowany: 30.01.2011
Udostępnij Pinterest
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 200 gramów
    - wino białe wytrawne: 0.5 szklanki
    - bulion lub rosół: 1 litr
    - groszek konserwowy: 0.5 szklanki
    - pietruszka zielona: 1 pęczek
    - parmezan tarty: 0.5 szklanki
    - szpinak mrożony: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić szpinak. Rozgrzać patelnię i wlać na nią trochę oliwy z oliwek. Wsypać ryż i podsmażyć kilka minut, a następnie wlać wino. Kiedy się wchłonie dolewać po łyżce wazowej bulionu, często mieszając. Następną porcję bulionu można wlać dopiero jak ryż wchłonie poprzednią.
  • risotto verde - masa 2. Pietruszkę i cebulę poszatkować, dodać szpinak i użyć blendera żeby uzyskać jednolitą masę. Dorzucić czosnek granulowany - ilość zależna od upodobań. Groszek dorzucamy do risotto w całości ale jeśli ktoś nie lubi to też można zblendować.
  • risotto verde - z groszkiem 3. Zieloną masę i groszek zielony wrzucamy do ryżu i mieszamy, posypując 2 łyżkami parmezanu. Przesmażamy razem ok 2 minut. Podajemy z masłem i parmezanem.
  • risotto verde 4. Jeśli ktoś lubi świetnie pasują do tego dania krewetki grilowane.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: alpuhara1

Zielone risotto

Rozkosz dla podniebienia i ukojenie dla oczu ;)

kategoria: Dania główne risotto opublikowany: 30.11.2013 | wyświetlono: 239 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: iziona iziona

Zielone risotto

Szybko można przygotować taki pyszny posiłek.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.01.2015 | wyświetlono: 179 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Zielone risotto z brązowym ryżem

Pyszna, szybka, łatwa i bardzo zdrowa odmiana risotto. Enjoy.

kategoria: Dania główne opublikowany: 02.10.2012 | wyświetlono: 1472 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE