Risotto verde czyli zielone risotto

4.51 (162 ocen)

  • Łatwy

Włoskie danie, choć chyba trochę mało popularne. O dziwo lubią je nawet ci, którzy nie przepadają za ryżem w innej postaci. Z risotto jest jak z kobietą - trzeba mu poświęcić dużo uwagi i serca.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 200 gramów
    - wino białe wytrawne: 0.5 szklanki
    - bulion lub rosół: 1 litr
    - groszek konserwowy: 0.5 szklanki
    - pietruszka zielona: 1 pęczek
    - parmezan tarty: 0.5 szklanki
    - szpinak mrożony: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto verde czyli zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić szpinak. Rozgrzać patelnię i wlać na nią trochę oliwy z oliwek. Wsypać ryż i podsmażyć kilka minut, a następnie wlać wino. Kiedy się wchłonie dolewać po łyżce wazowej bulionu, często mieszając. Następną porcję bulionu można wlać dopiero jak ryż wchłonie poprzednią.
  • risotto verde - masa 2. Pietruszkę i cebulę poszatkować, dodać szpinak i użyć blendera żeby uzyskać jednolitą masę. Dorzucić czosnek granulowany - ilość zależna od upodobań. Groszek dorzucamy do risotto w całości ale jeśli ktoś nie lubi to też można zblendować.
  • risotto verde - z groszkiem 3. Zieloną masę i groszek zielony wrzucamy do ryżu i mieszamy, posypując 2 łyżkami parmezanu. Przesmażamy razem ok 2 minut. Podajemy z masłem i parmezanem.
  • risotto verde 4. Jeśli ktoś lubi świetnie pasują do tego dania krewetki grilowane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować