Dieta dziecka powinna być zróżnicowana i bogata w witaminy. Takie risotto każde dziecko zje z wielkim apetytem
Składniki:
3-4 łyżki ryżu
1/3 dużej marchwi
1 mała cebula
1/3 większej cukinii
1/4 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta słodkiej papryki mielonej
100 ml domowego rosołu bez soli
300 ml wody
1 łyżka masła
Risotto malucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i drobno posiekaj
2.Marchew i cukinię obierz oraz umyj. Z cukinii pozbądź się gniazd nasiennych
3.Cukinię pokrój w malutką kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach
4.W garnuszku rozpuść masło, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj marchew oraz cukinię. Wlej rosół i gotuj aż warzywa będą miękkie
5.Do warzyw dodaj ryż i wlej 100 ml wody. Gotuj od czasu do czasu mieszając do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Ponownie dolej 100 ml wody. I tak do wyczerpania wody
6.Na koniec dodaj przypraw i podgotuj cały czas mieszając ok 5 min
Komentarze