Wigilijny rarytas – kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pszenicę przebieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę (pszenica nie powinna być rozgotowana). Osączamy na sicie i studzimy.
2.Mak dokładnie płuczemy na sicie, sparzamy wrzątkiem, a następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Ugotowany mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
3.Rodzynki moczymy kilka minut w gorącej wodzie, odcedzamy. Figi, orzechy włoskie i migdały (sparzone i obrane ze skórki) drobno siekamy.
4.Mak mieszamy z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową. Dodajemy pszenicę, mieszamy. Przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki. Kutię podajemy dobrze schłodzoną.
Komentarze