Pieczona kutia

  • wyświetlono: 760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Świąteczna kutia w formie pieczonej, która pięknie prezentuje się na stole niczym tort. Taka kutia, choć nie w tradycyjnym wydaniu, smakiem tradycji nie urąga.

P10

Składniki

250 g maku niebieskiego
200 g rodzynków
200 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na polówki lub ćwiartki)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 fiolka aromatu migdałowego (2,5 ml)
500 ml śmietanki 12%
3 jajka
2/3 szklanki płynnego miodu
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona kutia

  • Pieczona kutia1. Mak gotować w śmietance 15 min, często mieszając. Wystudzoną masę zmielić w maszynce do mięsa.
    Rodzynki oraz orzechy sparzyć , następnie osączyć.
    Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i dokładnie wymieszać.
  • Pieczona kutia2. Masę wyłożyć do okrągłej formy (o średnicy 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczona kutia3. Piec 40 min (200 st. C).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatatortCiastona słodkomiódrodzynkiplacekmakkutiaWigiliamakowiecświętaboże narodzeniemąka ziemniaczanaefektownearomat migdałowyskórka pomarańczowasmietankaoryginalneprostabakaliowiecprzepis_miesiąca1000pieczona kutia

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kubuś

Dodane przez: mysweetalife

Ciasto Kubuś

Przepyszne ciasto, które zachwyci...

ciasto Kubuś

Dodane przez: elka72

Ciasto Kubuś

Znane i lubiane ciasto chyba przede...

ciasto "kukułka"

Dodane przez: zuzka_1989

Ciasto "kukułka"

Ciasto robi furorę zarówno wśród...

image-27qo7j4

Dodane przez: aleksandrazet

Ciasto kukułka

Kukułka

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ''KUKUŁKA''

Ciasto tortowe, z masą kukułkową...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Kubuś

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE