Kutia

wyświetlono: 1522 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych.

opublikowany: 11.12.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g pszenicy
    250 g maku
    300 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki) ( figi, daktyle-opcjonalnie)
    250 g miodu
    25 ml rumu
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Okazje:

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Tradycyjna kutia

Słodki deser, którego nie może zabraknąć pośród dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole.

kategoria: Desery opublikowany: 08.11.2013 | wyświetlono: 41672 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 2
Dodane przez: moniquelodz moniquelodz

Wigilijna kutia

Doskonała kutia z dużą ilością maku, kaszy jaglanej i pysznych słodkich bakalii:))

kategoria: Desery bezy kutia opublikowany: 23.12.2014 | wyświetlono: 1084 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Kutia inaczej

Zgodnie z tradycją nie może na stole wigilijnym zabraknąć kutii.

kategoria: Desery kutia opublikowany: 21.11.2015 | wyświetlono: 1913 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE