Kutia

  • wyświetlono: 1158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych.

KORAL
  • 70min

Składniki

250 g pszenicy
250 g maku
300 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki) ( figi, daktyle-opcjonalnie)
250 g miodu
25 ml rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Kutia

  • 1. Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylarummiódbakaliedanie wigilijnemak pszenica

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kubusiowe

Dodane przez: kasiasoter

Kubuś

Uwielbiane przez małych i dużych...

kutia

Dodane przez: agarybak76

Tradycyjna kutia

Słodki deser, którego nie może...

Rolada kukułka

Dodane przez: mariwanna

Rolada Kukułka

Rolada jest pyszna, słodka, z tą...

PLACEK KUBUŚ

Dodane przez: madziarybka1

Placek KUBUŚ

PLACEK MÓGŁBY SIĘ WYDAWAĆ TRUDNY...

Wigilijna kutia z kaszą jaglana zamiast pszenicy:)

Dodane przez: moniquelodz

Wigilijna kutia

Doskonała kutia z dużą ilością...

Kutia ryżowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Kutia ryżowa

Kutia inaczej

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE