Kutia

4.49 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g pszenicy
    250 g maku
    300 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki) ( figi, daktyle-opcjonalnie)
    250 g miodu
    25 ml rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować