• 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g pszenicy
    125 g niebieskiego maku
    100 g rodzynek
    50 g kandyzowanych wiśni
    125 ml miodu akacjowego
    100 ml rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kutia 1. Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować