• 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są takie przepisy, o których słyszał każdy, ale nie każdy sprawdził je osobiście, bo są powiązane z konkretnymi wydarzeniami w roku, a w każdym rejonie kraju tradycje kulinarne na taką okoliczność mogą być nieco inne! Tym razem zapraszam do zapoznania się z przygotowaniem kutii na wieczerzę wigilijną! W dzisiejszych czasach można przyrządzić wiele słodkich deserów, lub nawet kupić coś gotowego, ale samodzielne przyrządzenie kutii, wróżebnej wręcz potrawy Sławian, to zupełnie inna półka! Czy słyszeliście o tym, że w dawnych czasach nabierano łyżkę kutii i rzucano ją na sufit! Jeżeli dużo jej przykleiło się do sufitu, to kolejny rok miał być obfitym... Nie spodziewam się, że będziecie w ten sposób wróżyć sobie w wieczór wigilijny, ale do tego by zagościła ona na waszych stołach gorąco namawiam! 

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g pszenicy
    125 g niebieskiego maku
    100 g rodzynek
    100 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych śliwek
    200 g orzechów
    125 ml miodu akacjowego
    100 ml rumu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kutia

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kutia 1. Pszenicę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Gotujemy około 1 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Pszenica ma być miękka. Odcedzamy.
    Mak mielimy, gotujemy w mleku, studzimy i przy pomocy gazy odciskamy. ( Odcisnąłem mniej bo lubię "mokrą" wersję)
    Rodzynki, śliwki i żurawinę moczymy w rumie, osączamy a rum wypijamy z kolą ;)
    Orzechy siekamy.
    Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski,dokładnie łączymy z miodem.
    Przekładamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować