Arkadiusz Gólski
Są takie przepisy, o których słyszał każdy, ale nie każdy sprawdził je osobiście, bo są powiązane z konkretnymi wydarzeniami w roku, a w każdym rejonie kraju tradycje kulinarne na taką okoliczność mogą być nieco inne! Tym razem zapraszam do zapoznania się z przygotowaniem kutii na wieczerzę wigilijną! W dzisiejszych czasach można przyrządzić wiele słodkich deserów, lub nawet kupić coś gotowego, ale samodzielne przyrządzenie kutii, wróżebnej wręcz potrawy Sławian, to zupełnie inna półka! Czy słyszeliście o tym, że w dawnych czasach nabierano łyżkę kutii i rzucano ją na sufit! Jeżeli dużo jej przykleiło się do sufitu, to kolejny rok miał być obfitym... Nie spodziewam się, że będziecie w ten sposób wróżyć sobie w wieczór wigilijny, ale do tego by zagościła ona na waszych stołach gorąco namawiam!
5 (1 ocen)
Komentarze