Wigilijny rarytas – kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pszenicę przebieramy, płuczemy
i gotujemy do miękkości,
kilka razy zmieniając wodę
(pszenica nie powinna być rozgotowana).
Osączamy na sicie
i studzimy.
2.Mak dokładnie płuczemy na
sicie, sparzamy wrzątkiem,
a następnie zalewamy niewielką
ilością wody i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości
(aż ziarenka będzie można
rozetrzeć w palcach). Ugotowany
mak dwukrotnie mielimy
w maszynce do mięsa.
3.Rodzynki moczymy kilka
minut w gorącej wodzie, odcedzamy.
Figi, orzechy włoskie
i migdały (sparzone i obrane ze
skórki) drobno siekamy.
4.Mak mieszamy z miodem,
bakaliami i skórką pomarańczową.
Dodajemy pszenicę,
mieszamy. Przekładamy do
salaterki i wkładamy do lodówki.
Kutię podajemy dobrze
schłodzoną.
Komentarze