wigilijna zupa z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 50 min

Taką zupę lubie od zawsze. Jest pełna smaku. Pieczone buraki są wręcz słodkie. Zupa krem z pieczonych buraków gości na moim stole szczególnie jesienia i zimą. Idealna na Wigilię Boże Narodzenie, ponieważ podczas świąt podajemy najlepsze potrawy.

  • 50 min

Składniki:

  • - buraki średniej wielkości : 3-4 sztuki
    - gorący bulion warzywny : 1,5 litra
    - masło klarowane lub zwykłe 82 % : 1- 2 łyżki
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - marchew ugotowana w bulionie : 1 sztuka
    - olej rzepakowy : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Wigilijna zupa z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki oczyścić, pokroić na ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, polać olejem. Piekarnik nagrzac do temp. 180 stopni C.
  • zupa jak aksamit 2. Buraki przykryć folią aluminiową, piec 30-35 minut. Obrać ze skórki, zmiksować z marchewka, bulionem i masłem. Posolić do smaku. Zagotować.

Porady

Gęstoś zupy można regulować dodając większą lub mniejsza ilość bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować